16.11.2008., nedjelja

Utakmica u nogama

Kad dođe drž-nedaj i stani-pani, kad se igra derbi, onda se broji. Amateri tu više ne prolaze. Tu se vidi tko je kakvoga kova i tko ima utakmica u nogama. E, pa evo nam dolazi utakmica generacije.
Mali problemčić je u tome što to još ni naši treneri ne znaju. Bandinjo i zg-holding još uvijek misle da se financijska piramida nikada neće pretvoriti u krnji stožac. Onaj tamo nesretnik bi i dalje populistički dijelio udžbenike, a čak mu i šef veli da ne može. A i šef prtlja; on bi zaustavio domjenke i reprezentacije pa ćemo tako ušparati za most kopno-dingač i preostale kilometre auto-cesta u punom profilu. Nema tko da mu nacrta puni profil nevremena koje se sprema.

Mi koji smo preživjeli sve stabilizacije, devalvacije i denominacije, sve reforme i ine pošasti, mi smo već stekli prirodni imunitet. Mi ćemo aktivirati stečene obrambene mehanizme. Zato nije zgorega sjetit se kako je bilo za velikih kriza. Evo iz prve ruke kako smo preživjeli kraj sedamdesetih i rane osamdesete (i samo rijetko smo se smijali).
Vi koji ste već uplatili skijanje ove zime, ne morate čitati dalje. Ako ste uplatili skijanje u Dubaiu onda ovo tako i tako ne čitate. Vi koji privatnim zrakomlatima nadlijećete svoje posjede u svom proračunski poticanom carstvu, vi o svemu već razmišljate iz svoga rakursa – pa ni vama ovo nije važno. Vi koji se nadate pozivnici na Obaminu inauguraciju ste opravdani; prirodno je da vam je to sad preče. Vi koji bi upravo sada gradili nove arene i snježne kraljice i vi koji biste sa svojim privatnim pukovnijama gradili poligone te prilazne ceste za doček svetog oca Benedikta pa poslije od nas tražili da platimo – vi ste preveliki rodoljubi pa ste prekvalificirani da ovo čitate. Ovo je za ostale. Ali samo za one jakih živaca.

Evo kako je bilo.

Postojala je uredba par-nepar: jedan dan u tjednu smiju voziti samo automobili s registracijama čiji broj je paran, drugi dan voze oni neparni. Milicija regulira i isključuje iz prometa one koji su promašili dan/parnost. Nećete vjerovati, ali to je bilo točno tako. Ne znam je li još uvijek provedivo jer što bismo s automobilom kolege Kaćunka registracije ZG-ANGELO. Je li slovo O parno ili neparno? Ili je to kao 0 na ruletu, pa kolega Kaćunko ne bi smio voziti nikada? Sad, ne znam, možda ima i registracija ZG-MAMINJO; ako je tako onda već ima smisla proglasiti dan u tjednu, recimo utorak, kad samo njih dvojica smiju voziti.

Onda (ili prije, više se ne sjećam) su bili bonovi za benzin. To je nešto, ne znam kako bih rekao, kao kad bismo onomad u JNA dobili tzv. sljedovanje: dobiješ bon i točno koliko na njemu piše, točno toliko možeš tog određenog mjeseca kupiti benzina. Voziš dok ide. To bi danas prouzročilo stres kod moje frizerke jer ona ne može psihički podnijeti da joj je pokazaljka goriva u autu ispod pola. A i ne znam kako bi onda S. M. i Ž.K. i slični koji voze neke visokooktanske beštije; njima bi bon dostajao taman da izvezu auto iz garaže – i natrag u garažu, što bi reko Gobac. (Vidite, moguće su smiješne situacije; ima pravo S.D., bar u nečemu.)

Onda nije bilo kave. E, to je već ozbiljna situacija. Puno ozbiljnija, jer nije se radilo o kavi ovakvoj, kavi onakvoj, kavi za filter automate, kavi za espresso automate, kavi nes, kavi štotijaznam, nego o kavi jedinoj koju smo tada poznavali: kavi. Ili si morao imati vezu s nekim švercerom iz Trsta, ili si morao stati u red pred nekim dućanom čim se isti formirao u nadi da je stigla kava, ili si morao imati susjedu koja je znala da će togaitoga dana u tuitu prodavaonicu stići kava. Kako je život nepredvidiv, događalo se da je red bio formiran zbog deterdženta, ne kave. To bi saznao tek nakon 20 minuta čekanja. Ako si konstruktivan i optimistične prirode, ostao si u redu. Još bolje! Pa dobro znaš da su ti zalihe deterdženta ishlapjele već prije dva tjedna. Najgore je što smo bili fino odgojeni i uvijek kad bismo išli u goste ili u bolnicu ponijeli smo deset deka kave za domaćicu ili dvadeset za medicinske sestre. Kave je ozbiljno manjkalo. Da je onda bila operacija Indeks, zvala bi se operacija Kava.

Gorespomenuti deterdžent je bio problem. U to vrijeme bi susjedi Talijani kupovali deteržent u prikladnim vrećicama (u pakiranju od 3 kg) u kojima bi još bio skriven poklon. Tako bi se međusobno natjecali proizvođači Ave, Ariela i drugih robnih marki. Kad zaroniš u vreću s bijelim prahom našao bi penkalu ili pregaču ili vadičep ili čak digitron! Ali mi se nismo dali prevariti s kapitalističkim podvalama: nas je zanimao samo bijeli prah! Najbolji mi je onomad bio moj tast kad je nakon godinu i ohoho krize deterdženta spoznao problem i preporučio punici da nema veze, neka umjesto praška za veš kupi sapun za pranje rublja Ajax. Brižan, nije znao da i do Ajaxa možeš doć samo preko veze.

Ulje. Haha. Danas se gastrogurui natječu u lirskim opisima okusa ulja od pojedinih sorti maslina. Vrlo je otmjeno započeti večeru umakanjam kruha u precizno odabrano maslinovo ulje. Onomad, ulje se dijelilo na samo dvije vrste: ima ulja, nema ulja.

Žileti su moja najgora noćna mora. Kad ružno sanjam, obično se probudim u Remetincu. To je zato jer mi je jednom u tim teškim vremenima netom novopečeni kolega koji je upravo završio specijalistički studij poklonio paketić od 3 (tri) Wilkinson žileta. Popratio je to toplim riječima zahvalnosti.
Primio sa zahvalnošću. Nije da sam ja onda hodao svijetom zapušten, nego za žilete (svejedno, Gillette ili Wilkinson) se čekalo u dužim redovima nego danas za iPhone. Policijo, molim te da nikad, nikad ne pokreneš operaciju Žilet.

Ima toga još puno više. Ali ovo je dovoljno da shvatite da ja već jednu utakmicu u nogama imam. Blago meni. A i vama je bolje da se pripremite. Ne zaboravite, smijeh uvijek pomaže.


PS
Izjava tjedna.
Nije pripustilo Dinamove navijače na utakmicu u Unešiću. Tamo je bilo pučko veselje i dernek s kuburama i janjcima. Žao mi je svih koji su htjeli, a nisu mogli na stadion i iza stadiona.
BBB nisu mogli jer im policija nije dopustila pa su, ogorčeni, izdali priopćenje, nešto kao protestnu notu, poantirajući s nizom pitanja. Najbolje mi je u priopćenju pitanje br. 2:
"Tko će u naše ime opravdati izostanke s posla ili škola toga dana?"
Poasti, što bi rekao moj prijatelj iz Podgore. A tko bi im opravdao da su dospjeli na tribine? Tko im inače opravdava dane kad nisu na poslu ili u školi zbog utakmice? Profesor ili Maminjo?



- 00:04 - Komentari (38) - Isprintaj - #

< studeni, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Komentari On/Off

bok svima! najprije, hvala miri gavranu za naslov koji sam posudio. hvala i tehnickom osoblju bez kojega ovaj blog ne bi bio moguć. za sve ostalo krivite mene.



sarli.euklid@gmail.com

aparatczyk, athenaair, bleki, bolimozak, 4pištolja, 2mama, jimbo, libertybell, nesvrstani, ribafish, svijetuboci, zdenkov kulturni kombi, zrinsko pismo, zvone

+obrati pažnju na reader's digest u lijevom stupcu atheninog bloga.


pollitika


CNN

boja: plava
grad: Zagreb
rijeka: Sava
more: Jadransko
deviza: svetsko, a naše
nogometni klub: LA Galaxy
uzori: Karl May, Christine Nöstlinger, Mato Lovrak
frustracija: torta od sira
atletičar: Luciano Sušanj
posao: Moj
legenda: Ćiro Blažević
nogometni klub: Dinamo, Zagreb
uzor: natporučnik Lukaš
boss: The Boss
simpatija: Ana Štefok
film: Sjever-sjeverozapad
plan: nemam
gdje nisam bio a želio bih otići: Japan
uzor: kojot iz ptice trkačice
tenis: McEnroe i Federer
hrana: pohani šnicli, ćevapi i sve
TV: Milka Babović
radio: muzičke špice od emisija "Po vašem izboru", "Sport-muzika-sport" (a.k.a."Sport i glazba"), "Dogodilo se na današnji dan", "Siesta latina". Jednom ću ih postat. Ako mi pomognete da ih nađem, blagodarim.
novine: Plavi vjesnik, Šator koji se trese, Polet, St. Louis Post Dispatch
stajling: Trifon Ivanov
političar: nema
moto: keksi
moto: It's OK!





Free Hit Counters
Free Hit Counters

Društvo
Ovaj grad ima previše novca
Bože, èuvaj Hrvatsku!
What We Talk About When We Talk About ...
Vozaèka
Nature i društvo
Gdje zapinje sa zakonima?
Jutarnji 1 i 2
Stoj! Tko ide?
8. mart
To su najbolji navijaèi na svijetu
1. maj
Hitna služba
Okabe, Thompson, Primorac, Di Canio, Židak
Živo blato
Ime i prezime
Million euro baby
Platiti, molim!
RH protiv Mehe A.
Neæe on meni u naslov, ni sluèajno!
Schladming? Pih.
Ovo ne smije proæi nekažnjeno!
Elitno pitanje
Gordana Lukaè Koritnik
Slobodni tjednik Nacional
Marisol u Dubravi
Nazovi B. radi ... procjene
Policija na ispitu
Policija na ispitu
Tko to tamo šuti
Otvoreno pismo vozaèu vozila marke Audi, registracijskih oznaka ZG 9009 IJ
Kino Hrvatska
CSI Zagreb
Utakmica u nogama
Hitler u našem sokaku

Škola
Kamo na maturalac - Katmandu, Cancun ili Ognjena Zemlja
Novi kineski duæan
Apparent rari nantes in gurgite vasto
Štrajk
De nautis
Bolonja
Pogled u susjedovo dvorište: doktorice i medicinska braæa
Tko želi biti znanstveni novak
Školarine
Novi udžbenici za novo doba
Prosvjed na matematici: studentima premalo ispita
Škola
Državna matura putuje na fakultet
Instruktori negativne matematike
MZOŠ
Bolonja, revisited
Kaznena prijava protiv neimenovanih poèinitelja


Politika
Pitanje za poreznike
Portfelj bez ministra
Glavaš spašen, sudbina ostalih još uvijek neizvjesna
Mirovine, Vol I. Tko je kriv?
Nije sukob interesa
Mirovine, Vol II. Problem novih umirovljenika
Kad biste znali koliko vas volim, plakali biste od sreæe
Struènjaci stižu
Mirovine, Vol. III. Mirovinska strategija SDP-a
Kako sam kupio novi auto
Hebrangizacija krenula
Ordonans na izborima
Natrag u garažu
D'Hondt
Holdingu ima tko da piše
ZERP
ZERP je opijum za narod
Referendum
Good morning America, how are you!
John McCain


Sport
Ledene staze
Dinamo - Hajduk 27:27
1. poluvrijeme
Slalomski junaci dana
Pet rukometnih želja
Prvenstvo svijeta u konspiraciji
Francuzi zaustavili favorite
Svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu: nema predaje
Zaslužni majstori sporta
Mala zemlja za veliku maturu
Sportske novosti
Bravo, Blanka
Ajax
Bend it like Beckham
Reykjavik, 18.1.08. Zbogom, Bobby!
Euro 2008: Odabrana poglavlja, Vol. I
Euro 2008: Odabrana poglavlja, Vol II
Olimpijski
Kretanje u neprijateljskoj pozadini
Kradljivci sporta
Stefan Holm
Sportski pregled


Glazba
Hi fi
The Wild, the Innocent and the E Street Dream
A sada ...
Dylan
Bruce Springsteen na San Siru

Razno
Znanstveni pristup èekanju u redovima
Sutra æu baciti radio kroz prozor
2007.
2007. ctd.
IBM
E, moj Olivere, to je niz!
Me, myself, Irene i velike crne škare
Garmisch
Limete
Da Vincijev codex
Moguæe je!
Domaæa zadaæa
Puding od narandže
Brkovi: update
Zloèin u vrtiæu
Vrlo pouèan vikend
Grand Plavac Modri
Zaustavna traka
Poslovièno zbunjen
Èestitka ZET-u
Uvod u nostalgiènu kombinatoriku
Muški genitiv
Dogodilo se na današnji dan
Sva sreæa da je tjedan pri kraju
Stankoviæu, sjedni, 1!
Što se èeka?
Svijet oko nas
ZAN2240
Ponekad treba izgubiti novèanik
Sapore di sale
Što te nema
Koje boje su makedonski vatrogasci?
Uvod u osnove medijske viktimologije
Otvor' ženo Studenu, man' se oèenaša
Ležeæi policajci i kriza identiteta
Nestala adresa
Bagaža
2007., tjedan 42
Kakofonija
HRTV uništa
Da sam ja netko
Male tajne malih od kužine
2008
Èestitka
Simca
Skrivena kamera
Poluvremenske reklame
Samo za odrasle
Ovo je kraj
Drvosjeèa da sam ja
Šarli u nevoljama
Višedimenzionalni Einstein
Doèek
Istinite prièe
Isprika
For the Record
0:0
Prvomajska èestitka
Život u zoni
Nisi sam
Bunch of things that happened
Nije lako, ali je lijepo i korisno ...
Akcija
Cabaret
North by Northeast
Pyongyang Calling
Domaæica može u mirovinu
Život je toèno ovdje