Puding od narandže
Sastojci: 7 dkg maslaca, 7 dkg šećera, 7 dkg badema (oguljenih), 6 dkg prezla, 4 jaja, 1 narandža. Temeljito i strpljivo izmiksajte maslac, šećer i 4 žutanjka. Dodajte naribanu koru od narandže i sok od iste. Umiješajte prezle. Na kraju naizmjence umiješajte bademe i snijeg od ona 4 bjelanjka. Ulijte u kalup za kuglof kojeg ste prethodno namazali maslacem i posuli brašnom (iznutra!). Kuhajte na pari cca 45 minuta - gotovo je kad je proteklo 45 min i ako izgleda da je gotovo. Prekrijte krpom, ostavite malo stajati, npr. na rešetki od štednjaka, i istresite na tanjur ili sl. Poslužiti ohlađen; može bez dodataka, a može i s preljevom (chaudeau) od punča. Bolje je sa šatoom pa evo i njega: Izmiješajte 3 cijela jaja, 10 dkg šećera, 3 dcl hladnog čaja, 3 velike žlice ruma, sok od limuna i sok od narandže. Uz neprestano miješanje kuhajte dok zakipi. Tips & tricks: 1) Nismo imali badema pa smo stavili lješnjake. To je malo barbarski, ali sam si mislio da je glupo plaćati bademe sumnjivog porijekla dok u kući imamo homegrown lješnjake. Ako ste još samnom i ako jednako mislite, lješnjake svakako najprije prepržite. 2) Kuhati na pari znači baš to. Mi smo zadnjih 10-tak minuta sve zajedno premjestili u rol (još uvijek s parom ispod) da se malo zapeče odozgora. Ako i vi tako učinite make sure da rol bude dovoljno vruć (cca 250) da ona voda ispod pudinga i dalje vrije. 3) Ortodoksna varijanta bi bila zamijeniti šato od punča sa šatoom od narandže. Sastojci su 4 žutanjka, 15 dkg šećera, 1,25 dcl vina, sok od 3 narandže i korice od narandže. Tehnologija ista. 4) Kad kuhate šato morate neprestano miješati i obavezno koristite kuhaču. Mikser si možete dozvoliti tek ako kuhate na pari. Dobar tek! Reference: 1. Mira Vučetić, Naš dom. 2. Grupa autora et al., Hrvatski pravopis (ako je kod Vučetićke narandža, ne ću je ja onda ispravljati, valjda nije grješka.) |